×

Om de App te installeren op uw iPhone/iPad druk en vervolgens Voeg toe op Hoofdscherm.

Een kijkje op de boerderij

"Live “ varkens kijken, biggetjes knuffelen en iets leren over beren en zeugen.

Dat alles kan op de biologische boerderij in Lemele. Onze bezoekers weten nu allemaal heel veel van de varkens bijvoorbeeld dat de  beer op de boerderij     ( het mannelijk varken ) 16 zeugen ( vrouwelijk varken ) heeft om te dekken.

Dat een zeug 2,5 keer per jaar jongen ( biggetjes ) werpt en dat er gemiddeld per worp 14 biggetjes uit een zeug komen. Nadat de beer langs is geweest bij de zeug duurt het 3 maanden en 3 weken en 3 dagen voordat de biggetjes geboren worden. De biggetjes krijgen bij hun geboorte een oorbel, geel als het een vrouwtje is en rood als het een mannetje is. Als een biggetje een varken is geworden van 120 kg, dat is al na 6 maanden, gaat hij naar het slachthuis…….that’s live !! We hebben dus nu al onze speklap van januari 2020 geknuffeld……

 

We werden verwelkomt met een kop koffie en een dikke plak krentenwegge en daarna gingen we de diverse stallen langs, maakten kennis met de beer en de zeugen. Grappig de zeugen hebben allemaal leuke namen die door kinderen zijn gegeven, Spekky, Karbo, Naatje etc… De verzorgster wist te vertellen dat ze ook nog luisteren als ze de naam roept. Nadat we alle varkens van de diverse worpen hadden bekeken hebben we pannenkoeken genuttigd en daarna was het tijd voor het knuffelen van de biggetjes.

Al met al een leerzame en gezellige dag .

 

Een knuffel op z'n tijd geeft geen spijt