×

Om de App te installeren op uw iPhone/iPad druk en vervolgens Voeg toe op Hoofdscherm.

Meneer Haamberg (84) uit Tilligte geniet van het leven op het platteland. De natuur, de koeien én zijn familie, het is allemaal binnen handbereik.

Tot zeer recent hielp hij zijn zoon nog in het boerenbedrijf. Door verergerde heupklachten kan hij dit in ieder geval het komende jaar niet meer doen. Maar dat weerhoudt meneer Haamberg er niet van om van het buitenleven te genieten. Hij fietst en tuiniert graag. “Ik poot elk jaar zonnebloemen. Die deel ik uit, bijvoorbeeld aan mensen in het ziekenhuis. Ik kon de zaadjes dit jaar zelf niet meer planten; mijn kleinzoon heeft me daarom geholpen. Met een stok prikte ik gaatjes in de grond, hij deed daar de zaadjes in.”

Zelfstandig leven

Met beperkte middelen en mogelijkheden probeert meneer Haamberg zo zelfstandig mogelijk te leven. Een vaardigheid die hij opdeed tijdens zijn diensttijd die zelfs nu nog van pas komt. “Door mijn heupklachten heb ik moeite om mijn steunkousen aan en uit te trekken. De wijkverpleging komt hiervoor twee keer per dag. Maar mijn sokken kan ik wél zelf daaroverheen aantrekken. Daar heb ik een handig trucje voor. Ik steek mijn arm door een broekspijp. Daaroverheen trek ik de sok aan. Dan haal ik het voorzichtig van mijn arm, zodat de sok om de broekspijp blijft zitten. Daarna doe ik de broek aan, en klaar is Kees”, glundert hij.

Drie keer per dag

De wijkverpleging kwam niet alleen om zijn steunkousen aan te trekken, ook zijn oog moest gedruppeld worden. “Drie keer per dag. Volgens de dokter voor de rest van m’n leven. Nou, dat kan kort of lang zijn”, grapt meneer Haamberg. Onlangs bood Carintreggeland hem de druppelbril aan. Daarmee kan hij zonder hulp het medicijn toedienen.

Gezelschap

Aanvankelijk twijfelde meneer Haamberg. “De wijkverpleging zou dan nog maar twee keer per dag langskomen in plaats van drie. Dat bezoekje tussen de middag zou ik missen. Maar ik woon naast mijn zoon op het erf. Zijn gezin komt rond diezelfde tijd vaak langs om koffie te drinken. Dus om gezelschap zit ik gelukkig niet verlegen.”

Inventieve bril

Meneer Haamberg heeft de druppelbril nu zo’n twee maanden. “De bril heeft gaatjes in de lens, waarin je het flesje met medicijn kan klemmen. Dan ga je goed achterover zitten en druppel je zelf je oog. Zonder bril gaat het niet, dan kan ik het flesje niet in de goede positie houden. Maar met de bril gaat het heel gemakkelijk en het druppelen neemt weinig tijd in beslag. Ik wil niet meer zonder!”.

U kunt de druppelbril bestellen bij De Ledenservice. Voor leden slechts €10.50, u betaalt geen verzendkosten. Bel naar 088 367 2373 of mail naar leden@carintreggeland.nl